De do’s and don’ts van netwerken

De Do’s

1. Vertrouwen wekken

Bij een samenwerking moet u elkaar kunnen vertrouwen. Wees dus eerlijk tijdens het gesprek. Lieg en overdrijf dus niet. Als u een betrouwbare uitstraling hebt, zal het gesprek soepeler verlopen.

2. Wees geïnteresseerd

Toon interesse in anderen. Maar deze interesse moet wel oprecht zijn. Doen alsof werkt niet. Netwerkers prikken hier doorheen.

3. Praat niet te lang

Het is goed om bestaande contacten te onderhouden, maar blijf niet te lang plakken. Besteed ongeveer vijf minuten aan een bekende.

4. Denk ook aan de lange termijn

Denk bij het netwerken ook aan de lange termijn. Bewaar dus de netwerkkaartjes, ook al kunt u nu nog niets met het contact.

5. Waardeer tips

Waardeer als u een tip van iemand krijgt, ook al heeft u er weinig aan. Misschien kunt u de tip aan iemand anders geven. Zeg dit dan tegen uw gesprekspartner op een vriendelijke manier.

6. Visitekaartjes verzamelen

Verzamel visitekaartjes en berg ze gesystematiseerd op. Het is ook goed om op het kaartje te zetten waar jullie elkaar ontmoet hebben en wat jullie voor elkaar kunnen beteken. Als u veel visitekaartjes ontvangt, is de kans namelijk aanwezig dat u dit vergeet. Schrijf ook de voornaam van de persoon voluit op het kaartje.

7. Wees subtiel

Wees subtiel en niet opdringerig. Pak pas aan het einde van het gesprek uw kaartje uit uw zak en geef deze aan uw gesprekspartner.

8. Net gekleed

Zorg dat u op netwerkbijeenkomsten netjes gekleed bent en er verzorgd uitziet.

De Don’ts

En een aantal dingen die u absoluut niet moet doen tijdens een netwerkgesprek.

  • Doen niet alsof
  • Roddel niet
  • Verwacht niet te veel
  • Wees niet opdringerig
  • Praat niet lange tijd over uzelf.

Bron: Businessissues.nl

Meer nieuws